DRIFT OG TECH: Autility-teamet og driftsgjengen i Trondheim Areal.

Vi har løst skaleringen og digitaliseringen av byggene

13/11/2023

Tech-selskapet Autility har brukt titalls millioner på utvikling av en digital tvilling som treffer driftspersonellet som skal effektivisere driften. Nå mener de å ha løst utfordringen med skalering av denne type produkter.

 

TRONDHEIM (ESTATE NYHETER) Harald Mohn i Lerka Eiendom er daglig leder i Trondheim Areal, selskapet som ble etablert ved samlingen av flere eiendommer på Tungsletta og som senere kjøpte Trondheim Innovation Center-eiendommen i Otto Nielsens veg 12. Han er også styreleder i tech-selskapet Autility.

– Trondheim Areal hadde en offensiv holdning til å ta i bruk ny teknologi til drift og utvikling av bygg og tenkte at det er riktig kommersielt å jobbe med det. Så da gikk vi litt hodeløst til verks og kom i dialog med flere teknologiselskaper. Vi inngikk et samarbeid med NTNU, hvor studentene kunne bruke de nesten 50.000 kvadratmeterne våre på Tungsletta som sin sandkasse. Vi scannet byggene med en 3d-skanner og fikk opp en digital tvilling. Etter hvert kom vi i kontakt med Autility og jobbet for at de kunne løse den største smerten i eiendomsfaget, som er at det er veldig mye data fanget i ulike siloer, sier Mohn.

Lerka ble etter hvert med på eiersiden i Autility og plasserte selskapet sammen med driftsteamet til Trondheim Areal.

– Tanken med dette har vært å unngå at selskapet bygger broer til øyer hvor det ikke bor folk. Vi mener dataene til eiendommene må fanges, holdes og brukes og av de som jobber i førstelinjen til et bygg. Det er de som nå i første omgang skal ta i bruk den digitale tvillingen, muliggjort av teknologien som vi startet å utvikle for snart fire år siden. De som drifter byggene er de som etterser bygg og tekniske anlegg og sikrer lengst mulig levetid på disse. Det er også de som møter våre kunder, leietakerne, oftest. Autility har utviklet et produkt som er tilpasset denne førstelinja. Autility Twin In-Use er så langt vi vet den første levende digitale tvillingen tilpasset drift av eiendom som skalerer, sier Mohn.

Estate Nyheter var med på en presentasjon da Autility viste frem sitt verdiforslag for både eksisterende og potensielle nye kunder og investorer på Tungsletta. Daglig leder Anders Melbye er opptatt av at de har bygd opp et system fra bunnen i samarbeid med de som drifter byggene.

Anders Melbye.
Anders Melbye.

– Det å modernisere et eksisterende bygg, det er ikke bare en teknologioppgradering. Man må integrere de fragmenterte dataene, det er vanskelig å skalere og man mangler dataene som drifterne sitter på. Det er mange aktører som «BIM’er» opp byggene, men fortsatt sliter bransjen med å ta de datarike modellene og få dem over på de som jobber med byggene. Vi har laget en digital tvilling-løsning som er spesielt tilpasset de som skal drifte og jobbe med byggene. Det er også viktig at de som jobber med dette må fange opp dataene underveis, slik at det blir en levende digital tvilling, sier Melbye.

Noe som har vært høyt oppe på agendaen til Autility, er at løsningen må kunne skaleres.

– Hvis vi skal få den markedspenetrasjonen som vi ønsker, så må vi løse skaleringsutfordringene. Og det har vi nå fått til. Vi startet i mars 2019 og har investert over 70 millioner kroner i løsningen. Vi ruller nå ut for forvalteren Vaxa Property og øvrige konverterte pilotkunder. Selskapet vil få en rask omsetningsvekst gjennom unik tilgang til bygg og kvadratmeter via våre strategiske allianser, sier Autility-sjefen.

Når en vaktmester eller drifter av et bygg har laget den digitale tvillingen, vil de kunne legge inn data fra kilder som for eksempel sprinkleranlegg og ventilasjon. Samtidig brukes algoritmer og kunstig intelligens for å sortere og legge ting på riktig plass. En driftsperson som bruker Autility skal kunne søke opp og finne dokumentasjon på ulike ting.

– Vi har mye data og kan med kunstig intelligens spørre bygget og få svar. Bruker kan for eksempel spørre hvilken type komfortventilasjon vi har og få svar med kilder om ventilasjonen. Bruker kan også spørre om avvik i en servicerapport, for så å opprette avvikene direkte i løsningen. Vi samler all informasjon på én plass som drifteren kan jobbe med. Det eksisterer ikke i dag, sier Magnus Hasselø, Chief Product Officer i Autility.

– Vi er ikke fornøyd med å levere et neste-genererasjon FDV-system. Det skal vi ikke være, dette er noe annet. Men det er krevende å løse, da vi må overbevise den viktigste personen som har med eiendomsdrift å gjøre om å bruke oss. Digitaliseringen må effektiviseres og fragmenteringen må adresseres. Det har tatt lang tid, men nå har vi lagt grunnlaget. Og så er det viktig at det er enkelt for de som jobber med drift av eiendommen til å legge inn data. Hvem som helst skal klare å lage en digital tvilling med Autility Twin In-Use, sier gründer og CTO André Keane.

Autility skal torsdag denne uken holde en tilsvarende presentasjon i Oslo hos Clarksons.