Lerkas andre bydelshus er nå ferdigstilt. Det drøye 10.000 kvadratmeter store bygget i Grorud bydel har leieinntekter på 32,5 millioner kroner i år.

32,5 mill. i leie da bydelen ble samlet i ett bygg

10/03/2025

Denne uken er det offisiell åpning av det nye bydelshuset til bydel Grorud i Kakkelovnskroken 3 på Rødtvet i Oslo. Det var Knut Halvor Hansen som var initiativtaker til det opprinnelige prosjektet på tomten, som ligger mellom Trondheimsveien og T-banestasjonen på Rødtvet. Hans opprinnelige plan var å bygge et miljøvennlig trebygg, som også skulle være et sosialt bygg med nabolagshager, urbant jordbruk, torg og sosialt entreprenørskap.

Men naboene var sterkt mot planene, og selv om Oslo kommune ga rammetillatelse til prosjektet, påla Statsforvalteren kommunen å trekke denne. Da kom Lerka på banen og kjøpte eiendommen.

– Bydelen hadde et søk ute i markedet, men denne tomten var regulert for noe annet, herunder en usikker ramme for et kombinert industri- og lagerbygg. Vi tok utfordringen med å få endret rammen til et bydelshus. Vi snakket med Plan- og bygningsetaten, og de var veldig positive fordi de mente det var mer riktig med et bydelshus her. Vi snudde oss ganske fort rundt og laget et forslag som vi trodde kunne treffe bra i forhold til behovene til bydelen, og så endte det med at vi vant konkurransen om bydelshuset, sier Lars R. Kristiansen, partner i Lerka.

Bygget på 10.451 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer og en underetasje, sto ferdig rett før nyttår, og de kommunale leietakerne flyttet inn i desember i fjor.

– Vi leverte bygget på tid og i henhold til spek’en som lå der, sier Kristiansen.

Lerka Eiendom har også levert bydelshuset på Furuset til bydel Alna. Arbeidet med bydelshus har gitt mersmak.

– Ja, nå er vi blitt godt kjent med hva bydelene trenger, sier Kristiansen.

Bydel Grorud er største leietaker i Kakkelovnskroken 3, og sammen med den kommunale Tannhelsetjenesten, har de 95 prosent av arealet. Totalt har eiendommen 32,5 millioner kroner i 2025.

– Tanken var at vi skulle samle alle tjenestene under samme tak. Det er til det beste for innbyggerne. Nå har vi samlet de fleste av tjenestene som går direkte til befolkningen – fra barnehage til barnevern, NAV og hjemmetjenesten. Sistnevnte har 24 timers drift i bygget. Dette er veldig bra for både innbyggerne og de ansatte, sier bydelsdirektør Ayub Tughra til Estate Nyheter

Han mener bydelen får til langt bedre tjenester når man samler alt på ett sted.

– De ansatte ser hverandre oftere og blir bedre kjent. Det blir bedre samhandling og samarbeid, sier han og legger til at det blir mye lettere for familier som slipper å reise mange steder for å få de ulike tjenestene.

– Den store fordelen er at det blir bedre kvalitet på tjenestene når vi samler alt. I tillegg er økonomi viktig – når vi samarbeider bedre får vi til effektivisering.

Gry Sjødin Neander er seksjonsleder kommunikasjon, juss og digitale tjenester i Grorud bydel. Hun mener det nye bydelshuset har gitt de ansatte som leverer kommunale tjenester et skikkelig løft.

– Dette er et veldig spesielt bygg, og folk er her og bruker det. Vi har jo sett bydelshus hvor det kan være litt folketomt av og til, men her er folk veldig mye til stede. Det tror jeg har med bygget å gjøre. Innvendig har man forsøkt å gjenskape nærheten til marka versus «betongbyen» som vi har på denne kanten av byen, og vi har lys som hele tiden går gjennom to steder i bygget. Trivselen er veldig høy og helheten er blitt veldig bra, sier Sjødin Neander.

Hun forteller at det er ca. 450 ansatte som ofte bruker bygget, Totalt har bydelen 600 ansatte, men det er et aktivitetsbasert hus, hvor det til enhver tid vil være noen som ikke jobber i bygget.

– Hva mener de ansatte om det?

– De ansatte har vært veldig fornøyd. Det er klart at man har litt etterdønninger med å ikke ha et eget kontor, men det har gått overraskende bra å bli vant med at hverdagen er helt annerledes. Det tror jeg henger sammen med byggets struktur og hvordan det er bygget og hvordan det ser ut innvendig. Det er såpass attraktivt å være her, sier Sjødin Neander.

Lerka og entreprenøren Stø Entreprenør har hatt høye miljøambisjoner for Kakkelovnskroken 3. Bygget har fått energiklasse A, blir BREEAM-sertifisert til Very Good etter nyeste manual, og ligger rett ved siden av T-banestasjonen.

– Vi har også et miljøperspektiv ved at vi reiser mindre når vi samles her. Det er et krav vi har fra Oslo kommune at vi skal drive miljømessig på en god måte, sier Sjødin Neander.

Tomten er smal, beliggende mellom Trondheimsveien og T-banelinjen. Prosjektdirektør Tom Egil Roll-Olsen i Lerka Utvikling forteller at han aldri var redd for at bygget ikke skulle stå ferdig i tide til bydelen.

– Det er jo en spesiell tomt, med de utfordringen det ga for entreprenøren. Men vi hadde en arkitekt i Sweco Architects som tegnet opp et veldig bra konsept som er basert på det volumet vi skulle ha. Konseptet har gitt masse liv og positiv energi, sier Roll-Olsen.