UTVIKLING: Etter mange års prosess får Kommandør T.I. Øgrims plass nye eiere, og det betyr stor byfornyelse i sentrum. Skisse: Blaar

Makeskiftet mellom Höegh, Lerka og Frelsesarmeen betyr byfornyelse i Oslo sentrum

01/12/2022

Nå går det mot flere boliger og kontorer midt i Oslo sentrum. Og Frelsesarmeen får plass til sitt nye senter.

 

Oslos bystyre ved byutviklingsutvalget ga nylig sin støtte til Frelsesarmeens planer om nytt hovedkontor og nærmiljøkirke på Ensjø – planer som kan realiseres gjennom et makeskifte med Höegh Eiendom og Lerka Eiendom.

I praksis går dette ut på at Frelsesarmeen overtar eiendommen i Ensjøveien 23B på Oslo øst, i bytte mot organisasjonens nåværende eiendom på Kommandør T.I. Øgrims plass på Hammersborg i sentrum ifølge en pressemelding.

Dette åpner for byfornyelse på Hammersborg.

– Dette er en gledens dag. Vi har i flere år jobbet med å finne et nytt sted å etablere vår virksomhet i Hovinbyen og etter hvert på Ensjø, så at vi nå har kommet til denne viktige milepælen er vi veldig glade for, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg i Frelsesarmeen.

Ensjøveien 23B i dag.
Ensjøveien 23B i dag.
Foto: Glen Widing

Et seks år langt prosjekt

­– Dette vil slå positivt ut for både Ensjø og Hammersborg. Frelsesarmeens planer på Ensjø vil tilføre området etterlengtet sosial infrastruktur for de som bor der, mens våre planer med næringsareal og boliger på Hammersborg vil bidra til økt byliv i et område som allerede har mye spennende på gang, sier Cato Dehli Lauritzen, Höegh Eiendoms områdedirektør i Oslo.

Styreleder Lars R. Kristiansen i Lerka Eiendom gleder seg også over fremdrift i prosessen.

– Vi har jobbet med dette prosjektet i mer enn seks år, så det er veldig positivt at det nå endelig nærmer seg realisering. Og det er gledelig at vi som eiendomsutviklere kan bidra til at Frelsesarmeen får etablert seg på Ensjø for å yte sine tjenester og oppnå sine sosiale mål, å Kristiansen.

Storstil byfornyelse

Höegh Eiendom eier allerede Akersgata 73. Hjørnegården Keysers gate 1 eies sammen med Lerka Eiendom. Disse er en del av samme kvartal som Frelsesarmeens lokaler på Kommandør T.I. Øgrims plass. Nå ønsker de å koble kvartalet tettere sammen, og få inn både kontor, boliger, kultur, servering og forretning.

– Vi er opptatt av å skape levende steder som begeistrer, noe det helt klart ligger til rette for her. Sammen med mange spennende naboprosjekter på Hammersborg, er dette en mulighet til å gjøre en forskjell i en del av sentrum som trenger det, sier Lauritzen.

NYTT: Slik blir Frelsesarmeens nye anlegg.
NYTT: Slik blir Frelsesarmeens nye anlegg.
Skisse: Blaar

– Vi har vært i området i over 15 år, og gleder oss over at det er en storstilt byfornyelse på gang fra Tullin til Hammersborg. Vi håper eiendommen vil gi noe tilbake til bygulvet som er i ferd med å bli utviklet i området, og tror dette vil bli en viktig akse mot nedre del av sentrum, legger han til.

Gjenbruk

Byggetillatelse for prosjektet på Ensjø er til endelig behandling i Plan- og bygningsetaten. Dersom alt går etter planen, settes spaden i jorda til sommeren, og den første vaffelen serveres i januar 2025. Målet er å skape et senter for folk flest – med åpne dører, masse husrom og hjerterom, og gode steder å være.

– De mest miljøvennlige kvadratmeterne er de som gjenbrukes. Derfor er vi glade for at det blir mulig for oss å gjenbruke et godt kontorbygg, samtidig som vi får etablert et nytt bygg med høye bærekraftambisjoner. Kaféen blir hjertet i huset, og forhåpentligvis en positiv møteplass for mennesker av alle generasjoner. I tillegg får vi et flott kirkerom, en etterlengtet flerbrukshall under bakken, øvingslokaler for sang og musikk og et godt aktivitetstilbud for folk flest, sier Smith-Solevåg.